Wyszukaj

Centrum handlowe Forum, Gliwice, Polska

Centrum handlowe Forum, Gliwice, Polska

W Centrum Handlowym Forum w Gliwicach udało nam się zrealizować śmiałą wizję architektów z Chapman Taylor. O całym procesie projektowym opowiada arch. Mariusz Wróblewski – Associate Director w wywiadzie, którego nam udzielił:

Jakie inspiracje i czynniki wpłynęły na rozwiązania architektoniczne tego obiektu?
Podstawowym czynnikiem determinującym rozwiązania było to, że projektujemy modernizację istniejącego obiektu z istniejącą formą i kontekstem, w który musieliśmy się wpisać. Centrum Handlowe zaprojektowane przez ArKuS Biuro Projektowo – Doradcze Marek Gachowski, zostało oddane do użytku w 2007. Powstało na terenach byłych Gliwickich Zakładów Materiałów Ogniotrwałych w rejonie ulic Traugutta, Witkiewicza, Opolskiej i Lipowej i było pierwszym wielkopowierzchniowym obiektem handlowym w 200-tysięcznych Gliwicach - jednym z najprężniej rozwijających się miast Śląska.
Kiedy w 2014 zaczęliśmy przygotowywać projekt modernizacji obiektu, mieliśmy do rozwiązania kilka podstawowych problemów. 43 tysiące metrów kwadratowych powierzchni, 140 sklepów i punktów usługowych zlokalizowanych w centrum wymagało modernizacji nie tylko materiałowej. Musieliśmy przeprojektować części wspólne, toalety oraz przebudować komunikację, tak, aby usprawnić poruszanie się po obiekcie. Pojawiły się więc schody ruchome oraz chodnik. W strefie atrium zrezygnowaliśmy ze spocznika, zastępując go podestem wielofunkcyjnym – sceną w kształcie częściowo przeszklonej elipsy, która jest teraz sercem wszelkich wydarzeń i występów.
Jedną z podstawowych rzeczy, które również musieliśmy poprawić było oświetlenie. Nie chodziło tylko o prostą zamianę oświetlenia konwencjonalnego na LED. Budynek Forum jest w wielu miejscach przeszklony, posiada też duży świetlik nad atrium, co zapewniało sporą ilość światła dziennego. Niestety po zmroku i w pochmurne dni niektóre strefy obiektu były niedoświetlone. Musieliśmy wziąć to pod uwagę i zwiększyć ilość światła w sposób, który nie zmieni znacząco pierwotnych założeń i instalacji.
W doborze materiałów wykończeniowych wnętrz postawiliśmy na dobrze sprawdzone i jednocześnie nowoczesne tworzywa takie jak kompozyt, siatka architektoniczna, stal nierdzewna i drewno. Lustrzane okładziny słupów odbijają światło w efektowny sposób, a drewnopodobne posadzki ocieplają wnętrze. Nowe otwarte listwowe sufity podwieszane (połączenie śnieżnej bieli i ciepłego drewna), przeplatane ażurowymi pasami metalowej siatki wraz z umieszczonymi w nich liniowymi pasmami świetlnymi, wprowadzają rytm i porządek do nieregularnej linii pasaży.

Z perspektywy architekta, jakie było największe wyzwanie dla tego projektu?
Najtrudniejsze było pogodzenie wielu różnych wytycznych, konieczność wpisania się z nowymi technologiami w istniejący obiekt oraz kilka niestandardowych rozwiązań, które zostały wykonane specjalnie na potrzeby tego projektu. Dotyczy to np. elementów małej architektury i wyposażenia obiektu, które nawiązują do owalnego - eliptycznego kształtu atrium i świetlika. Motyw ten powtarza się w rożnych elementach projektu jako wyróżnik m.in. w geometrii sceny, ławkach, elementach identyfikacji wizualnej i umieszczonym na filarach oświetleniu strefy restauracyjnej tzw. foodcourtu. Koordynacja projektu, w którym nie korzystamy z gotowych katalogowych rozwiązań, lecz wdrażamy nowe, indywidualne, to dodatkowe wyzwanie dla architekta. Kluczowe jest tu znalezienie odpowiednich partnerów.

Czy projekt modernizacji CH Forum spełnił wymagania klienta?
Tak, jak najbardziej. W projekcie zrealizowaliśmy postawione przed nami cele, obiekt otrzymał unikalny designerski wystrój i został dopasowany do nowych wymagań. Modernizacja spotkała się z bardzo dobrą oceną użytkowników. Otrzymaliśmy pozytywne referencje, co bardzo nas cieszy.

Arch. Mariusz Wróblewski, Chapman Taylor Associate Director, Warsaw
CH Forum, Gliwice, ul. Lipowa 1,
Architekt: Chapman Taylor
Właściciel: DEKA Immobilien GmbH
Zarządca: Jones Lang LaSalle Property Management Sp. z o.o.