Wyszukaj

4Expo, Suchy Las, Polska

4Expo, Suchy Las, Polska

Projekt obejmował budowę hali produkcyjno-magazynowej z zapleczem socjalno-biurowym. Inwestorem jest firma związana z wystawiennictwem, w związku z tym należało znaleźć prosty sposób uatrakcyjnienia budynku, by stał się wizytówką firmy. Zdecydowano, że powstanie prosta hala z wbitym w nią prostopadłościennym budynkiem socjalno-biurowym. Inspiracją dla kształtu jego elewacji było linearne czarno-białe logo oraz fakt, że główną materią z jakiej powstają produkty firmy jest drewno. Najpierw powstał drzewiasty rysunek linii elewacji, które wyznaczyły kształty okien. Następnie w prostej bryle o nieregularnej elewacji wprowadzono podcienia, które nadały jej głębi – zadaszenie nad wejściem oraz zadaszone przejście na ścianie bocznej budynku. Zaprojektowano żelbetową konstrukcję elewacji jako najbardziej adekwatną do realizacji tej idei. Innowacyjne w projekcie jest zastosowanie na elewacji białych płyt ze spieków kwarcowych, klejonych do aluminiowej konstrukcji nośnej. Bardzo stabilne płyty grubości 5 mm dają możliwość precyzyjnego montażu dużych płaszczyzn i wnęk okiennych. Płyty cięte są na urządzeniach CNC. Po otrzymaniu projektu wykonawczego podziału płyt elewacyjnych w formacie CAD, wykonawca dokonał w nim drobnych korekt wymiarowych na budowie i przesłał bezpośrednio do urządzenia CNC, które wycinało gotowe moduły. Analogicznie wykonano zabudowę holu z płyt HPL pokrytych laminatem z delikatnym linearnym wzorem. We wnętrzach zastosowano dużo naturalnej sklejki liściastej, by podkreślić główną ideę projektu – budynku o strukturze drzewa. Stała zabudowa meblowa, biurka i stoły wykonane są ze sklejki we własnej stolarni firmy. Meble uzupełniające wykończone są drewnem z dodatkami w kolorze zielonym. Bardzo istotną część projektu wnętrz stanowiło oświetlenie. Zwieszane oprawy LED w części biurowej, z których utworzono szereg połamanych linii, nawiązują do stylistyki elewacji budynku. Oprawy nie są jedynie źródłem światła, a przestrzenną dekoracją sufitu. Ważnym elementem projektu jest też oświetlenie zewnętrzne. Dzięki zastosowaniu opraw liniowych LED osadzonych w chodniku udało się uzyskać efekt równomiernego doświetlenia całej płaszczyzny elewacji.